Έλαβες υπόψη τη στάση των υποψηφίων έναντι των ΛΟΑΤ ατόμων πριν ρίξεις τη ψήφο σου;

by alekosblog

Ανακοίνωση της accept – ΛΟΑΤ Κύπρου – 13 Φεβρουαρίου 2013

“Με την ευκαιρία των επικειμένων Προεδρικών Εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου 2013, η accept – ΛΟΑΤ Κύπρου επιθυμεί να χαιρετήσει την στάση των τριών Υποψηφίων Προέδρων που υποστηρίζονται από Κοινοβουλευτικά Κόμματα αναφορικά με τα ΛΟΑΤ δικαιώματα στην Κύπρο και υπέρ των θέσεων της accept – ΛΟΑΤ Κύπρου.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών εκπρόσωποι της οργάνωσης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν τόσο με τα επιτελεία των τριών υποψηφίων, όσο και με τους ίδιους σε διάφορες συναντήσεις, συζητώντας την κατάσταση των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων στην Κύπρο σήμερα και προβάλλοντας τις θέσεις της οργάνωσης.

Η accept – ΛΟΑΤ Κύπρου με χαρά ανακοινώνει ότι για πρώτη φορά κατά την διάρκεια προεκλογικής περιόδου για Προεδρικές εκλογές, οι 3 υποψήφιοι που στηρίζονται από Κοινοβουλευτικά Κόμματα έχουν συζητήσει και αποδεχτεί σημεία που παλαιότερα θεωρούνταν ταμπού για την Κυπριακή κοινωνία, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που αυτή έχει κάνει. Όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, η Κυπριακή κοινωνία αναγνωρίζει και αποδέχεται όλο και περισσότερο την ανάγκη για θεσμοθέτηση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την ανάγκη για αντιμετώπιση κρουσμάτων ομοφοβίας και τρανσφοβίας.

Βάσει αυτών, ανάμεσα σε άλλα οι υποψήφιοι:

  1. Έχουν ταχθεί υπέρ της νομικής κατοχύρωσης των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών από το κράτος ως ένα πρώτο μέτρο για την επίλυση των προβλημάτων και διακρίσεων που βιώνουν καθημερινά τα ομόφυλα ζευγάρια στην Κύπρο.
  2. Έχουν δεσμευτεί ότι θα προωθήσουν εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων για αντιμετώπιση ακραίου ή κραυγαλέου ομοφοβικού και τρανσφοβικού λόγου.
  3. Έχουν δεσμευτεί για προώθηση προγραμμάτων πρόληψης, σωστής καταγραφής και αντιμετώπισης κρουσμάτων ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και Υπουργεία.
  4. Έχουν δεσμευτεί ότι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ προσώπων θα διαβουλεύονται σχετικά με την υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων και νομοθεσιών που αφορούν ΛΟΑΤ άτομα.

Συγκεκριμένα η οργάνωση σημειώνει θετικά το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε την ανάγκη για νομική κατοχύρωση των ομόφυλων ζευγαριών σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του όταν ερωτήθηκε, υπενθυμίζοντας και την πάγια θέση του ΔΗΣΥ υπέρ ενός συμφώνου συμβίωσης από το 2010.

Ο κ. Λιλλήκας έχοντας ταχθεί υπέρ ενός συμφώνου συμβίωσης με δηλώσεις του στον Κυπριακό τύπο, ερωτηθείς από την οργάνωση σε δημόσια εμφάνιση σημείωσε ότι κατά την άποψη του η κυπριακή κοινωνία αποδέχεται πλέον την διαφορετικότητα χωρίς αποκλεισμούς.

Τέλος, επίσης θετικά, η οργάνωση σημειώνει ότι πέραν των δημόσιων τοποθετήσεων του υπέρ του συμφώνου συμβίωσης ο κ. Μαλάς  τάχθηκε υπέρ της εκπόνησης και εφαρμογής ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση των Διακρίσεων σε βάρος ΛΟΑΤ ατόμων, θέση η οποία βρίσκει σύμφωνη την οργάνωση.

Ως υπερκομματική οργάνωση η  accept – ΛΟΑΤ Κύπρου δηλώνουμε ότι θα είμαστε στην διάθεση του νέου Προέδρου καθώς και των μελών της νέας κυβέρνησης για συνεργασία αναφορικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν την ΛΟΑΤ κοινότητα.  Αναμένουμε την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων που βιώνουν τα ΛΟΑΤ πρόσωπα στην κυπριακή κοινωνία. Ενημερώνουμε ότι θα ελέγχουμε και θα πιστοποιούμε ότι ο μελλοντικός Πρόεδρος εφαρμόζει τις υποσχέσεις του έναντι της ΛΟΑΤ κοινότητας και θα είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά στη σωστή τους εφαρμογή”.

 

Advertisements